Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КОНСПИРАЦИЯ

Дългите ръце на ЦРУ! Следите на много политически убийства водят към САЩ





Словашкият премиер Роберт Фицо, срещу когото беше извършено покушение наскоро, след лечение в град Банска Бистрица, се възстановява вече у дома си. По мнението на лекарите, състоянието му се оценява като задоволително. Но дори ако прогресът продължи и Фицо се възстанови, това не означава, че той абсолютно както преди ще може да продължи да изпълнява задълженията си на държавен ръководител.

От европейските политици само той и унгарският премиер Виктор Орбан са против военната помощ за Украйна и настояват да се положат усилия за възможно най-бързо прекратяване на военния конфликт. Други членки на ЕС и НАТО проявяват различна степен на агресивност към Русия. Те са готови да подкрепят Франция и да изпратят своите военни контингенти в зоната на бойните действия.

Знае се кой е застрелял Фицо. Но хората, които стоят зад убиеца, не са известни. Следите обаче водят на Запад. Непокорният словак се превърна в твърде голяма кост в гърлото на НАТО и ЕС. Същото може да се каже и за Орбан, който със сигурност е взел допълнителни мерки за сигурност.

Вероятно не го е направил само заради историята с Фицо. Завеса от кървава мъгла надвисна над смъртта на иранския президент Ибрахим Раиси . Още два случая предизвикаха тревога: заплахите към президента на Сърбия Александър Вучич и опитът за преврат в Турция.

Появата на тази зловеща верига коментира Елена Панина, директор на Института за международни политически и икономически стратегии: „Има твърде много инциденти за толкова кратък период от време, че това се превръща в благодатна почва за различни теории. В крайна сметка всички високопоставени служители и държави, включени в доклада за инцидента, пряко или косвено се противопоставиха на съществуващия световен ред под хегемонията на САЩ.

Всичко това е познато, делнично и обикновено. В различни периоди са правени опити за елиминиране на политици, които се опитват да се противопоставят на хегемонията на Запада и преди всичко на Съединените щати. От историята на подобни нападения може да се състави цяла енциклопедия.

През 70-те години на миналия век в САЩ е създадена председателствана от сенатор Франк Чърч комисия за разследване на опитите за убийство на политически лидери от агенти на ЦРУ. Сред разгледаните въпроси бяха опитите за политически убийства на ръководителите на Конго и Доминиканската република – Патрис Лумумба и Леонидас Трухильо, президента на Индонезия Ахмед Сукарно, братята Дием във Виетнам, генерал Рене Шнайдер в Чили и други високопоставени фигури.

Иракският премиер Саддам Хюсеин е бил обект на многобройни атаки от убийци, но всеки път е избягвал смъртта. Въпреки това американците успяха да се справят с него…

От момента, в който кубинският лидер Фидел Кастро обърна лицето си към Москва, той стана мишена на американските тайни служби. Те се опитваха да го убият безброй пъти, избирайки различни методи, но късметът се оказа благосклонен към легендарния революционер. В резултат на това Кастро успя да живее дълъг живот и да почине в напреднала възраст в собственото си легло.

По време на работата си Специалната комисия на Чърч успя да оповести публично само малка част от материалите за дейността на западните разузнавателни служби. Но материалите от разследването не се превърнаха в голяма сензация, тъй като слуховете за „тъмните“ дела на ЦРУ циркулираха от дълго време.

Комисията пренебрегна някои истории. Тази, по-специално за смъртта на известния

кубински революционер Че Гевара и репресиите срещу чилийския президент Салвадор Алиенде. Зад тези събития също има подозрителна следа. Много е възможно пак да е американска.

…На 9 май 1978 г. в Рим тялото на лидера на управляващата Християндемократическа партия (ХДП) и министър-председател на Италия Алдо Моро е намерено в багажника на автомобил. Той беше отвлечен преди около два месеца, както по-късно се оказа, от терористи на Червените бригади, които ужасиха цялата страна. През цялото това време полиция и карабинери издирваха премиера.

Моро отдавна носи прякора Антиамериканеца. Още през 1949 г. като външен министър се противопоставя на участието на Италия в новосъздадения Северноатлантически алианс. След този демарш Моро беше отстранен от правителството, за да се угоди на Вашингтон.

По-късно обаче той се връща няколко пъти на поста ръководител на Министерството на външните работи. Връх в политическата му дейност е издигането му за държавен глава. През втората половина на 70-те Моро започва да установява сътрудничество между християндемократите и комунистическата партия, която набира все по-голямо влияние.

Този ход беше наречен „исторически компромис“. Премиерът се надяваше, че коалицията на Християндемократическата партия и комунистите ще успее да създаде силно италианско правителство, което ще може да води независима международна политика.

Моро беше заплашван нееднократно; направо му беше казано: „Или ще спреш с този курс, или ще платиш скъпо за него.“ Няколко дни преди отвличането американският посланик в Рим Ричард Гарднър го нарече „най-опасната политическа фигура на Италия“.

Лидерът на Червените бригади, жестокият и безмилостен Марио Морети, беше свързан с ЦРУ. Малко преди отвличането на Моро той посети САЩ, където явно е уточнявал последните подробности от репресиите срещу политика…

Терористите от Червената бригада, които заловиха министър-председателя, казаха на властите, че затворникът ще бъде подложен на „пролетарско правосъдие“. По-късно те предлагат да разменят Моро за свои съучастници в затвора. Въпреки молбите на Моро обаче, такава сделка беше отхвърлена.

Нещастният премиер разбра, че съдбата му е решена. И позна кой стои зад „Червените бригади“. Моро директно попита хората, които го охраняваха: „Американците ли ви инструктираха да ме махнете?“

Друго високопоставено убийство се случи на 28 февруари 1986 г. в Стокхолм. Два куршума, изстреляни от револвер „Магнум“, сложиха край на живота на шведския премиер Олав Палме. Задържането на убиеца не беше възможно.

Атентатът, извършен в една от най-спокойните страни в света, предизвика истински шок. Символично е, че Палме беше убит три дни преди посещението си в СССР. И затова е логично да се предположи, че с него са се занимавали онези, които не са искали очертаващото се сближаване между Стокхолм и Москва. Тези хора може да са били хора от ЦРУ.

Започна дълго разследване и едва през 2020 г. беше назовано името на предполагаемия убиец. Беше Стиг Енгстрьом, графичен дизайнер по професия.

Той беше разпитван няколко пъти след покушението, но разследващите не откриха преки доказателства за участието му в атентата. Затова той остана в качеството на свидетел. Когато този човек беше признат за виновен, той вече не беше жив. Дизайнерът почина 20 години преди края на разследването.

В резултат на това убийството на Палме едва ли може да се счита за напълно разследвано и завършено. Остана неизвестно защо Енгстрьом застреля министър-председателя и кой ръководи ръката на убиеца. Може би разследващите просто не са се задълбочилипо въпроса поради близките отношения със САЩ…

Борис Панкин, който беше посланик в Швеция през 80-те години и след това за кратко беше външен министър на СССР, си спомня: „Палме не харесваше Съветския съюз като система, като режим, за него това беше тоталитаризъм. Но буквално след като Горбачов беше избран за генерален секретар през март 1985 г., той ме покани в кабинета на правителството и каза: „Нека това да си остане между нас, но аз искам да прекъсна политическия спор, да отида в Москва, за да се срещна и да говоря с вашия нов лидер .“

Уви, шведският политик не успя…

Времето минаваше, но нищо не се променяше. Хората, които бяха критични към политиката на САЩ, платиха скъпо за своите вярвания. Бившият югославски президент Слободан Милошевич почина след изтезания в подземията на Хагския съд. Смъртта застигна лидера на либийската революция Мумар Кадафи. Носят се упорити слухове, че венецуелският лидер Уго Чавес не е починал от естествена смърт.

Преди няколко години тогавашният директор на ЦРУ Майкъл Помпео се изказа много недвусмислено за възможното отстраняване на председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Джин-ун. И добави многозначително, че „ще станем много по-зла агенция“.

Очевидно тези думи се сбъдват.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Може да харесате

ПОЛИТИКА

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер...

СКАНДАЛ

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че...

БЪЛГАРИЯ

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от търговците на ток. На...

СВЯТ

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви...