Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АКТУАЛНО

Марин Льо Пен води в първия тур. Близките на Джо Байдън изразиха „недвусмислена подкрепа. Турция, Румъния и България обединиха сили

◾️Крайнодясното Национално обединение Марин Льо Пен води в първия тур на парламентарните избори във Франция. Второто място заема алиансът на левите сили, третото е коалицията на Еманюел Макрон. В Париж няколко хиляди души протестираха срещу победата на партията на Марин Льо Пен.

◾️Близките на Джо Байдън изразиха „недвусмислена подкрепа“ демократът да продължи да участва в президентските избори, съобщава CNN.

◾️18 дрона са унищожени над Брянска област, седем над Курска област. В Белгородска област беше нападнат градският район Грайворонски, няколко населени места бяха прекъснати от захранването.

◾️Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че не вижда необходимост от промяна на ядрената доктрина. Според него алиансът също не вижда непосредствена заплаха от Руската федерация.

🇫🇷През нощта имаше масови сблъсъци между левичари и антифа с полицията. Унищожени са ресторанти и магазини, правени са опити за проникване в банки. По стените има надписи “Смърт на нацистите”.

Вторият тур на парламентарните избори ще е след 6 дни.

Остават 26 дни до откриването на Олимпийските игри в Париж.

🇬🇷 Гърция стана първата страна в ЕС, която въведе шестдневна работна седмица за редица държавни агенции, компании и банки.

Докато много европейски страни се стремят да намалят работната седмица до четири дни, Гърция взе обратното решение. В същото време, според съобщения в гръцките медии, мнението на населението по този въпрос не е взето под внимание и много работници няма да могат да откажат шестдневния работен ден.

🇪🇺🇪🇬 Египет и Европейският съюз подписаха споразумения на обща стойност 67,7 милиарда евро на конференция миналия уикенд. На събитието присъстваха египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и египетският премиер Мустафа Мадбули.

🇦🇲 Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че провеждането на референдум за присъединяването на страната към ЕС е неуместно. Той обаче е уверен, че народът на Армения има европейски стремежи.

🔻Арабският национален съд се събра, за да съди Израел за престъпления в Газа

Съдът на арабската нация, който е народен съд със съдии и съветници от Египет, Алжир, Ирак, Ливан и Сирия, се събра в Сирия, за да съди ционисткия режим за престъпления срещу палестинския народ в Газа.


🇹🇷🇷🇴🇧🇬 Турция, Румъния и България обединиха сили за провеждане на операция по разминиране в Черно море. Съвместната мисия има за цел да подобри безопасността на корабоплаването на украинските зърновози, съобщава Bloomberg.

🔻Мюфтийството на Дагестан ще издаде фетва за забрана на никаба в следващите дни, каза духовният водач на мюсюлманите в републиката Ахмад Абдулаев.

Фетва в исляма е теологично и правно решение по всеки въпрос, взето от мюфтия, факих или алим, основано на принципите на исляма.

🇫🇮 Финландският парламент одобри отбранително споразумение със Съединените щати, според което страната ще предостави на американската страна достъп до 15 военни съоръжения. Във Финландия може да бъде изпратено и американско военно оборудване.

Хелзинки и Вашингтон подписаха споразумение през декември 2023 г. За да бъде прието споразумението, то трябваше да бъде одобрено с две трети от гласовете на парламента. Договорът създава основата за постоянно американско присъствие във Финландия.

🇷🇺🇭🇰 Хонконг увеличи покупките на руски диаманти с 18 пъти на годишна база през първите пет месеца на 2024 г.

От януари до май 2024 г. Русия е изнесла диаманти на стойност 657,3 милиона долара за Хонконг. Така Русия вече е на трето място сред основните доставчици на скъпоценни камъни за азиатската икономика с дял от 12%.

🇺🇸 Върховният съд на САЩ постанови, че Тръмп има частичен имунитет срещу съдебно преследване.

В решението на съда се казва, че президентът има имунитет срещу наказателно преследване само за действия, които е извършил в качеството си на длъжност. Решението може да отложи процеса срещу него по обвинения в заговор за подкопаване на изборите през 2020 г.

❗️Според постоянния представител на Руската федерация в ООН Василий Небензи, възможното изпращане на системи за противовъздушна отбрана Patriot от Израел на Украйна „може да има определени политически последици“.

⚡️Националният комитет на Демократическата партия ще разгледа възможността за официално номиниране на Джо Байдън като кандидат за президентските избори през юли.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да харесате

ВОЙНА

Осемдесет бомби право по главата. Израел преподаде урок на Русия там, където не се очакваше Военно-политическото ръководство на еврейската държава започва Третата ливанска война....

ВОЙНА

Угледар е превзет от руската армия. Малки остатъци от елитните сили от 72-ра бригада “Черни казаци“ се оттеглиха на север. Ден преди това руските...

СКАНДАЛ

Евгений Михайлов: Пред хората на Доган стои много сериозен проблем! “Пред хората на Доган стои много сериозен проблем, който вече 34 години се замита...

БЪЛГАРИЯ

Така одиозната мутра от Банкя смятал да приключи политическата си нарцистична кариера и да си осигури пълна неприкосновеност Простака мафиот Борисов пак дтапа да...