Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СКАНДАЛ

19 ученици у нас карат коли по над 800,000 лв. Татковците им – топла връзка с ГЕРБ…





В България много често се срещат бързи коли.
Скъпите автомобили са начин на богатите хора да се идентифицират сред обществото. Оказа се, че 19 пълнолетни ученици също имат и карат такива возила.
Заможните българи държат да покажат състоянието си. Основния начин за това е чрез скъпият автомобил.
Ако богатите бизнесмени харесват големите джипове или луксозните лимузини, то те купуват на децата си бързи и спортни автомобили. С тях те показват на приятелите си на какво са способни.
19 от най-богатите наследници са ученици на 18 и 19-годишна възраст. След като получат шофьорски книжки те не чакат да се снабдят с нови автомобили и то не какви.
Бързи коли за над 800 000 лева горят по 30-40 литра бензин за 100км пробег, а годишните им разходи за поддръжка, застраховка и др. понякога надвишават 100 000лв.
Тези автомобили са от марки като Ferrari, Bugatti, Lamborghini, Bentley и Rolls-Royce.
Възможностите им са високи скорости до над 400км/ч. и ускорение от 0 до 100км/ч. за по-малко от 3 секунди.
Какво е влиянието, което могат да предизвикат тези бързи коли върху собствениците им и върху обществото
Носят риск от Пътно-транспортни произшествия
Влиаят върху психиката на младите шофьори
Създават се изкуствени лидери
Риск от ПТП
Днес е спорно дали шофьорските курсове успяват да дадат нужната подготовка на хората, които получават свидетелство за управление на МПС. Младият водач с нова книжка няма нужния опит да управлява автомобил. Дори оставянето му да шофира сам в първите 10 000км носи сериозни рискове.
Тези автомобили развиват високи скорости за много кратко време. В ръцете на безотговорни младежи те могат да се превърнат в смъртоносни оръжия, както за водачите и пасажерите, така и за околните.
Рискът от фатален резултат с такъв автомобил е много по-висок, отколкото с много по-слаб и бавен.
Влияние върху психиката на младежите
В повечето случаи тези ученици не са извършили нужните постижения, които да заслужат скъпите подаръци. Те не могат да оценят стойността им, което влияе силно негативно върху психиката им.
В бъдещото си развитие тези ученици много трудно ще се научат да управляват пари, ресурси и хора.
Такъв тип възпитание в други държави е показало, че много младежи възпитавани по този начин не успяват да се реализират в обществото.
Изкуствени лидери
Благодарение на скъпите си подаръци, богатите младежи се превръщат в лидери сред заобикалящите ги връстници, но нямат лидерски качества. Към тях се създава доверие, което те не заслужават, а това вреди на социалните групи, в които те членуват.
Ефектът е върху всички от обкръжението им. В бъдеще те развиват необосновано отношение към по-заможните членове на обществото.
Причини за явлението „ученици с бързи коли“
Пропорционална данъчна система
Корупционно концентриране на капитали
Плосък данък
Този данък върху доходите представляваще мярка на България за привличане на инвестиции в началото след влизането на страната в ЕС.
След това пропорционалният данък стана излишен, но тази данъчна система остана и след преминаване на кризата.
За разлика от България, развитите европейски държави използват прогресивна данъчна система, която облага по-богатите с по-висок процент от доходите им.
Корупционно концентриране на капитали
България, за разлика от по-богатите държави на континента има много повече скъпи втомобили на глава от населението.
Това е причинено от голямото неравенство, а основна предпоставка за него са високите нива на корупция. Тя прави едни много по-богати от други. Предприемачи, които разчитат повече на инвестициите, отколкото на лукса не успяват да реализират толкова голяма печалба, колкото тези, които инвестират в корупционни схеми.







Може да харесате

СКАНДАЛ

Скандел в Конгреса на САЩ заради украинската помощ Републиканският член на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн на 20 април обвини колегата...

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън засили антикитайската си реторика по време на предизборната кампания в стремежа си да отнеме водещите заглавия в медиите от...

СКАНДАЛ

Кирил Петков категорично отрече слуховете, че е наркоман. В предаването „Евродикоф“ съпредседателят на ПП заяви, че никога през живота си не е употребявал наркотици...

ПОЛИТИКА

Добрата идея за непрекъснат парламентарен надзор над изпълнителната власт беше извратена от лоши политици Едва ли остана някой у нас, на когото да не...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget