Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Империята на Сорос променя посоката на удара





Новият шеф на международната империя Сорос закрива проекти в Европейския съюз и уволнява половината служители. Най-вероятно Алекс Сорос е заинтересован да подчини политическата система на Америка, особено след като значението на Европа намалява. Как ще се промени сега империята на семейство Сорос и нейният план за възстановяване на света?

Фондацията на Сорос обяви, че прекратява проектите си в Европа два месеца след като 93-годишният Джордж Сорос предаде ключовете от магазина и контрола над своите милиарди на най-големия си син, 37-годишният Александър. Това е още едно доказателство, че новата метла мете по нов начин: по-рано наследникът каза, че ще намалят персонала, обслужващ семейната империя с 40%.

Въпреки това няма причина да се смята, че основната цел на империята се е променила. Все е същото – световно господство. Само Сорос-младши смята да подходи към тази задача от другата страна на Атлантика.

По същество обявената за нежелана в Русия през 2015 г. фондация „Отворено общество“ на Сорос е яйцето на международна секта. Татко Сорос подготвя общество от „нов тип“ по цялата планета – без национални държави, религиозни табута и с приоритет на правата на малцинствата, за да разяде мнозинството, което се е вкопчило в миналото. Средството за постигане на тази цел е пропаганда и инкорпориране на нейните привърженици на всички нива на управление в страните, в които фондацията оперира.

За това структури на Сорос бяха изгонени не само от Русия, но и например от консервативната Полша и Унгария. В унгарския случай това беше особено болезнено: Сорос-старши беше оттам, централата на империята му се намираше в Будапеща (сега преместена в Берлин), а самият премиер Виктор Орбан всъщност е „соросоид“: в младостта си той е учил на стипендии от фондацията, но сега се бори с него да руши.

Формално Орбан спечели този кръг: структурите на Сорос напускат не само Унгария, но и цяла континентална Европа, с изключение на нейните чумни кътчета – Западните Балкани, Молдова и Украйна. Там противопоставянето на „традиционното общество” и „руското влияние” ще продължи засега, но не е ясно колко дълго и колко ожесточено (по отношение на фонда колко скъпо).

Приоритет ще станат „Други направление“ и дълго може да се гадае кои. Може би това е Югоизточна Азия, където се засилват позициите на друг враг на Сорос – Китай. Може би Африка, надпреварата за която сега е на мода. Но най-вероятно „другата посока“ са Съединените американски щати. Битката сега ще се разиграе там.

Сорос-старши държеше на Европа, защото самият той е европеец. Роден в Унгария и оцелял като по чудо от Холокоста, той се мести във Великобритания и прави първите си милиони от спекулации там. Вече в статута на милиардер, той се установява в САЩ, откъдето се опитва да пусне пипала по света, но преди всичко – в Европа. Дори и вече да не е центърът на планетата, както в годините на неговата младост, но именно там започва личната му история – историята на глобалист и олигарх, който, преследван от малцинство, мечтае за световна диктатура на малцинствата.

Алекс Сорос, благодарение на усилията на баща си, има съвсем различна лична история: той е роден в Ню Йорк със своя „топилен съд“, учил е в САЩ и е живял през целия си живот. Наследникът на скрита империя е 100% американец, уловил момента, в който Европа започва да се превръща в провинция.

Работата е не само в това, че развитието на страните от така наречения Глобален Юг намалява размера на европейския дял в световната икономика, но и че в сравнение със САЩ Европа е западнала. Преди няколко десетилетия общата икономика на страните от ЕС беше сравнима с БВП на Съединените щати. Сега е наполовина по-малко, а балансът ще продължи да се влошава. Икономическата война с Русия изтощава Европа, а САЩ продължават да забогатяват – както за сметка на войната, така и за сметка на Европа.

В същото време външната политика на ЕС се определя и от САЩ. Какъв е смисълът да се преговаря с овцете, ако има възможност да се повлияе на пастира?

Така би могъл да мисли американският инвеститор Алекс Сорос, лишен от привързаността на баща си към Европа и свързан с (все още) най-влиятелната държава в света. Все пак така трябва да мисли усърдният бизнесмен от новото време. Докато Сорос-старши купуваше пачки евродепутати, които не решават нищо, не са уважавани от никого и само вдигат шум, в САЩ надигнаха глави Тръмпистите, създавайки реална заплаха за каузата „Отворено общество“. Затова – по дяволите и Европа.

Изглежда, че милиардите на баща ми сега ще бъдат похарчени за предизборните кампании на най-„прогресивните“ (строго в кавички) и радикални демократи, тъй като американските партии не са роби на своите харти, както са свикнали в Европа, а конгломерат от хора с доста различни възгледи. По време на първичните избори има от какво да избирате: леви и десни, умерени и радикали, атеисти и вярващи, фанатици и рационалисти. Основното нещо е интуицията на инвеститора да не го подведе.

Преди това Сорос-младши се интересуваше от такива области като спасяването на горите и защитата на правата на домашните прислужници. Тоест делата на фона на амбициите и машинациите на бащата са безобидни и, честно казано, полезни.

Сега, когато финансовите му ресурси се увеличиха многократно, може и апетитите му да се увеличат, тъй като САЩ са рай за лобистите с големи пари. Те избират не само сенатори, губернатори, кметове, но и прокурори. Това е безценна възможност по отношение на борбата с класовите врагове и идеологическите противници. Свидетел на това е Доналд Тръмп, срещу когото беше повдигнато четвърто наказателно дело. И ако в биографията на прокурорите, измислили тези дела, се открие връзка със Сорос, това едва ли ще изненада някого.

Няма да му е лесно. Илън Мъск ще стане ключовата фигура в съпротивата: амбициите му са сравними, но има много повече милиарди, а идеалите му са напълно различни. Месец преди Сорос-старши да се пенсионира, най-богатият човек в света го нарече „суперзлодей“ именно за това, че се опитва да пречупи съществуващия свят под своята воля. .

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue Zurcher Zeitung. Авторитетното издание...

БЪЛГАРИЯ

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза, че Терзиев е фашист!...

КУЛТУРА

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

ПОЛИТИКА

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне...