СКАНДАЛ

14 млрд. долара ще платим на мошениците от „Уестингхаус“ рекет за два нови блока на АЕЦ „Козлодуй“

България и САЩ подписаха междуправителствено споразумение за ядрено сътрудничество. В него влиза и изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ по американската технология AP-1000 на „Уестигнхаус“, като прогнозната ценa е до 14 млрд. долара.

Според споразумението САЩ ще участват у нас в проекти за ядрени изследвания, инсталиране на малки модулни реактори, извеждане на реактори, преработка и съхранение на отработено ядрено гориво.

Андрю Лайт, помощник-секретар по международните въпроси в американското министерство на енергетиката заяви, че България ще бъде „лидер в ядрените изследвания“, без да се уточнява какво значи това.

„Ще разработим визия за ядреното развитие и постигане на въглеродна неутралност“, заяви енергийният министър Румен Радев.

Първият от двата нови блока, които трябва да бъдат построени, трябва да влезе в експлоатация след 10 г. може би … по вероятно е никога!!!

Окончателната цена на проекта за изграждане на двата блока по американската технология технология AP-1000 ще бъде определена, след като приключи търгът за избор на подизпълнителите на „Уестингхаус“ в строителството на ядрените мощности.

Явор Куюмджиев: „Уестингхаус“ са строили два реактора в САЩ 16 г., ние ще сме опитно зайче

Първият от двата блока на АЕЦ „Козлодуй“, които трябва да изгради американската „Уестингхаус“, се очаква да бъде пуснат в експлоатация след 10 г., обяви пресслужбата на Министерския съвет след подписването на споразумение със САЩ за ядрено сътрудничество. Енергийният експерт Явор Куюмджиев заяви, че това е абсолютно невъзможно. „Уестингхаус“ са строили атомна електроцентрала в САЩ 16 г. Досега е пуснат в експлоатация само единият от двата блока на американската централа. Вторият все още не е готов.

Първоначалната цена на двата блока в американската атомна централа в Джорджия е била 8 милиарда долара, но впоследствие е стигнала 34 милиарда долара. Според българското правителство обаче цената на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде до 14 милиарда долара.

„Сроковете са абсурдни и нереалистично кратки. Само подготвителната работа по документацията ще отнеме десетина години. А ключовото решение е на Евроатом, в което всички страни-членки на ЕС трябва с консенсус да се съгласят България да строи нова атомна централа, обясни Явор Куюмджиев в интервю за „Труд“.

Последната реално построена централа в Европа беше започната от французи през 2007 година и трябваше да бъде пусната в експлоатация през 2012 г., но „Ойкилуото“ 3 (във Финландия) беше пусната миналата година с 11 г. закъснение.

„Уестингхаус“ са строили АЕЦ в Джорджия 16 г., като първият блок беше пуснат миналата година, а тази година се очаква, но не е сигурно, да бъде пуснат втори блок. „Ние ще бъдем нещо като опитно зайче – върху нас ще се учат. Така че, дори след 9 г. да започне строителството, нямам никаква идея кога ще завърши“, каза експертът.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Може да харесате

АНАЛИЗИ

Дъг Кейси: От капитализъм дееволюирахме в класически фашизъм в стил Мусолини. Обществото оглупява с новите модерни фашистки идеи Според неотдавнашно проучване на Investopedia класическата...

ЗАКОН

Русия включи в списъка на издирваните престъпници украинския президент Володимир Зеленски. Това показва базата данни на Министерството на вътрешните работи на Русия. В списъка...

СВЯТ

Байдън си навлече гнева на американските евреи. Обвиниха го в антисемитизъм Експерти от еврейски организации в САЩ обвиниха президента Джо Байдън в нарастващ антисемитизъм...

КОНСПИРАЦИЯ

Най малкия замърсител … гражданите! И най-големите замърсители с пластмаса в света са… Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé и Danone! Всяка година компаниите произвеждат повече от...

Copyright © Вестник Зора, Излиза в София на 18 Май 1919, България