ПАРИ

САЩ припалват атомните си електроцентрали

САЩ рестартират атомната електроцентрала, където се случи американският Чернобил, заради един-единствен клиент

В САЩ ще бъде рестартиран един от реакторите на атомната електроцентрала „Три Майл Айлънд“, откъдето изтече радиация през 1979 г. Клиентът е Microsoft, който обяви, че се нуждае от повече “зелено“ електричество, за да разшири своите центрове за данни.

„Constellation подписа най-голямото споразумение за продажба на електроенергия в историята си с Microsoft, което ще възстанови работата на първия блок на атомната електроцентрала „Три Майл Айлънд“ (TMI) и ще я поддържа в експлоатация в продължение на десетилетия. Това ще добави приблизително 835 мегавата капацитет към мрежата, ще създаде 3400 преки и косвени работни места и ще генерира повече от 3 милиарда долара щатски и федерални данъци“, се казва в съобщение на компанията.

По силата на двадесетгодишен договор Constellation ще рестартира първия блок на атомната електроцентрала, който беше затворен през 2019 г. по икономически причини.

„Съгласно споразумението Microsoft ще купува електричество от обновената електроцентрала като част от целта си да направи капацитета, използван от нейните центрове за данни в Пенсилвания, без въглеродни емисии (CO2)“, съобщава американската енергийна компания.

Атомната електроцентрала Three Mile Island ще бъде запомнена с най-голямата авария в атомна електроцентрала в историята на САЩ. През март 1979 г. е регистрирано значително изтичане на радиация от втория енергоблок. В засегнатия от радиацията район живеят 2 милиона души.

По 7-степенната логаритмична международна скала за ядрени събития инцидентът с реактора TMI-2 е оценен с ниво 5: „Авария с по-широки последствия“.

Според Bloomberg, след обявяването на договора с Microsoft, акциите на Constellation скочиха с 22%. Енергийната компания планира да инвестира 1,6 милиарда долара, без да търси заеми и федерална помощ.

В същото време Microsoft похарчи 50 милиарда долара през последната си фискална година, за да разшири своите центрове за данни, а компанията се нуждае от все повече и повече електричество.

Bloomberg отбелязва, че Microsoft не е единственият технологичен гигант, който ще използва електричество от атомни електроцентрали. Amazon се съгласи да похарчи 650 милиона долара за център за данни, свързан с 40-годишната атомна електроцентрала на Talen Energy Corp. на река Саскуехана в Пенсилвания.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да харесате

ПОЛИТИКА

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката му. Откакто е отишъл...

ПОЛИТИКА

Тежките процеси на обновяване не подминаха и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, издаде източник от все още действащия 50-и парламент. Такъв е...

EXPRESS TV

Симулация на ядрен удар по Лондон, като твърди, че атаката ще доведе до стотици хиляди жертви и два милиона пострадали. Това пише базираният в...

ПОЛИТИКА

Последният ден на 50-ото Народно събрание приключи с окупирана трибуна, изключени микрофони и химна на България. Депутатите от ИТН и „Възраждане“ застанаха пред трибуната...

Copyright © Вестник Зора, Излиза в София на 18 Май 1919, България

Exit mobile version