ПАРИ

Прогнозира за още по голям ръст на цените на храните в ЕС

Конфликтът в Червено море може да предизвика по-високи цени на храните в Европа и да спре забавянето на глобалната инфлация на храните, прогнозира Bloomberg.

Поради обстрела търговските кораби са принудени да следват по-дълги и маршрути, увеличаващи разходите, в чието времетраене някои хранителни продукти се развалят.

Журналисти подчертават, че настоящата ситуация плаши износителите – например в Италия се страхуват, че кивито и цитрусовите плодове ще се развалят при транзит, китайският джинджифил ще поскъпне, а някои товари на африканско кафе ще бъдат забавени.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Управляващият директор на Euro Fruits, основен износител на индийско грозде, Нитин Агравал заяви пред изданието, че компанията е била принудена да промени маршрута от Червено море на такъв, който увеличава повече от четири пъти цената на товара и удвоява транзитното време. Това ще доведе както до влошаване на качеството на стоките, така и до повишаване на цената им за крайния потребител.

Агенцията се позовава и на анализатори от Flexport Inc. които прогнозират, че повече от половината морски контейнерни, редовно преминаващи през Червено море, са избрали различен маршрут, който е с 25% по-дълъг от обикновено. Такъв транспорт е много по-скъп.

„Промените могат да доведат до по-високи цени за потребителите на всичко – от маратонки до храна и нефт“, предупреждават експерти.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Може да харесате

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

Copyright © Вестник Зора, Излиза в София на 18 Май 1919, България