КОНСПИРАЦИЯ

16 компании за фотоволтаици обявиха фалит

16 големи компании за фотоволтаици са подали заявление за фалит през 2023 и 2024 г., по данни на Solar Insure, цитирани от Time. Въпреки глобалната политика за налагане на слънчевата енергия като алтернатива на конвенционалната данните показват, че соларната индустрия е в криза.

Един от най-големите жилищни соларни инсталатори в САЩ внезапно затвори врати и подаде заявление за фалит. Това е шестнадесетият фалит в този сектор за година и половина и последният удар за изпадналата в затруднения соларна индустрия.

Titan Solar, която инсталира хиляди фотоволтаици, е информирала служителите си на 13 юни, че „затваря врати“, след като не е успяла да осигури купувач за компанията. Titan фалира, след като продаде фотоволтаици на над 100 000 домакинства.

Компанията не може да бъде намерена за коментар – уебсайтът й е спрян. Тя е една от 16-те големи соларни компании, които са подали заявление за фалит през 2023 и 2024 г. Списъкът с фалирали компании включва още Pink Energy и Vision Solar, които подобно на други оператори в индустрията се сблъскаха с регулаторни действия и множество жалби на потребителите.

Клиентите остават със слънчеви панели в домовете си, независимо дали ги искат. Някои работят с кредитори, за да намерят друга компания, която да поеме поддръжката на техните панели. Други просто се опитват да се измъкнат от заемите, коментира Time.

Соларната индустрия е изправена пред значителни катаклизми. През декември SunPower заяви, че има „съществено съмнение“ относно способността й да продължи да работи. Sunlight Financial, която осигури финансиране за жилищна слънчева енергия, обяви фалит през октомври миналата година. SunRun, един от най-големите жилищни инсталатори в страната, отбеляза спад в цената на акциите си с 87% от пика си през 2020 г.; цената на акциите на Sunnova, друг национален инсталатор на слънчеви панели, е паднала с 88%.

Има редица причини, поради които соларната индустрия изпитва затруднения, включително по-високи лихвени проценти, по-малка възможност за компенсация на високите сметки за „зелена“ електроенергия в някои държави и като цяло високите разходи за инсталиране.

Бордът на държавните изпълнители в Невада постави Titan в изпитателен срок през 2023 г., след като получи множество жалби от клиенти. Компанията е изправена пред множество съдебни дела.

В жалба, подадена в Охайо на 13 юни, потребител на име Томас Джоунс твърди, че продавач на Titan е казал на Джоунс, че няма да има сметка за електричество, ако инсталира слънчеви панели заради безплатна правителствена програма. След това се твърди, че продавачът е фалшифицирал подписа на Джоунс върху документи за заем, като е взел заем от 69 000 долара от друга компания без знанието на Джоунс. Заемът включва и финансова такса от 75 000 долара, според жалбата. Твърди се, че продавачът е избегнал проверката, като е изпратил договора на имейл адрес, който е подобен на този на Джоунс, но не е негов.

„Те прецакаха много хора“, казва за Time бивш представител на отдела за обслужване на клиенти на Titan, който описва много оплаквания от потребители. – „Те плячкосваха хора, които мислеха, че ще спестят пари.“

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да харесате

СКАНДАЛ

След атаката срещу Севастопол с пет американски ракети ATACMS, САЩ глътнаха повечко вода и се задавиха. Задграничната преса, да не говорим за същността на...

АНАЛИЗИ

Няма сълзи за загиналите по плажовете на Севастопол. Но дойде време да поговорим за основното: как ще отговорим? Защото символичен отговор като още една...

ВОЙНА

Забранено е да се свалят американските дронове: Телефонното обаждане, след което руското ПВО изпадна в хипноза Но дроновете продължават да убивт стотици руснаци, ЗАЩО???...

СКАНДАЛ

Изпълнителният директор на компанията, която купи канала, иска да смени профила на медията Старите и новите собственици на „Би Ай телевизия“ потвърдиха в съобщение...

Copyright © Вестник Зора, Излиза в София на 18 Май 1919, България