БЪЛГАРИЯ

Борисов казал на швейцарската президентка: Скъпа моя, защо не се справяш с корупцията, това ме притеснява

Премиерът обясни, че не отишъл на вота на недоверие заради уважение към парламента – щял да ползва каруцарски език

Премиерът Бойко Борисов не отишъл в Народното събрание за дебата по вота на недоверие от уважение към парламента и за да не ползва каруцарски език по време на европредседателството. Такова обяснение даде той по време на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал”.
Припомняме, че до момента имаше друго официално обяснение – че Борисов е участвал в международни срещи.

„Вот на недоверие можеше да се направи по всяко време, а не точно когато единия ден 10, а на следващия ден 13 министри се събираха в Брюксел. Затова не направихме и Министерски съвет, не можеше да съберем кворум”, каза премиерът.

„Него ден точно трябваше да го направят! Добре, направиха го… и к’во. Да отида и да се обиждаме с… дебатът какъв беше – жена му, леля му, чичо му. Не е сериозна работа. Не отидох заради уважението към парламента, защото и аз все пак съм човек и като ме нападнат по такъв начин, ще забравя, че председателстваме съвета и мога да отговоря, разбира се, с каруцарския им език. Но просто пожелах тези няколко месеца да се опитаме да бъдем по-стабилни и нормални”, заяви още Бойко Борисов.

Пред бизнеса Борисов обясни, че Холандия не ни пускала в Шенген от страх заради наплив на мигранти. Това била истинската причина, а не липсата на върховенство на закона у нас, както се твърдяло.

„Ама то това го има навсякъде. Аз си спомням, при мене беше президентката на Швейцария и отвори темата за корупция да говорим. Аз взех статистиката за контрабандата на цигари в Европейския съюз, където България сме от първите три-четири държави, които се справяме най-добре, въпреки че около нас половината държави не са членки на ЕС – Македония, Сърбия, Турция… Черно море ако щете. Може да дойдат от Крим даже, с кораб. А те – много зле. Викам, сега искам да ми отговориш, скъпа моя, защо не се справяш с корупцията и контрабандата; ето ти официалната статистика, това ме притеснява. Тя затвори папката и каза „добре, ааа какви други теми имахме още”“,

разказа версията си за срещата българският премиер.

Срещата между Борисов и президента на Швейцария Дорис Лойтхард бе на 2 ноември 2017 г.
Официалното прессъобщение от Министерския съвет не споменава за подобен диалог. По отношение на корупцията се казва единствено: „Премиерът Борисов представи резултатите от противодействието на правителството на контрабандата и корупцията. Швейцарският президент отбеляза постигнатия напредък и изрази надежда за успешно реализиране на набелязаните стъпки и мерки в сектора.”

На срещата с бизнеса Бойко Борисов се присмя и на румънския модел за борба с корупцията. Според него това, че там политиците влизат в затвора, не е хубаво.
Когато от българското правителство започвали преговори с румънски колеги за трети мост над р. Дунав, на третия месец съответният политик от северната ни съседка отивал в ареста.
Борисов използваше сарказъм с изрази като „надявам се най-сетне румънският модел да проработи” и „страшно добре работи този модел”.

Може да харесате

Copyright © Вестник Зора, Излиза в София на 18 Май 1919, България