БЪЛГАРИЯ

30 г. се въртим в омагьосан кръг като овце

Интересно е как за малко повече от сто години преминахме почти през всички форми на управление на държавата. Къде с по-голям, къде с по-малък ефект.
Монархия, република, парламентарна република. А последните тридесет години показаха очевадният факт, че парламентарната република има много недостатъци като форма на управление на държавата.
Въпреки опитите за разделение на властите и изискването за такова разделение в Конституцията, на практика властите са се слели напълно, като партията, която печели мнозинство в Народното събрание, запопочва винаги с изчистване на политическите врагове от другите системи и съответно пълната обвързаност на властите. Като възможностите да се влияе върху независимостта са огромни.
На практика в момента нямаме парламентарна република. Имаме МАФИОТСКА МОНАРХИЯ С ЕЛЕМЕНТИ НА ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА.
Няма универсална рецепта. Защото всеки народ е с различна история, народопсихология и традиции. Но България, с изключение на последните около 70 години, се е управлявала като монархия /дали независима държава, или като подчинена територия, това е факт/. Въпреки че и тук има нюанси, защото по времето на социалистическото управление на практика имаше избираема от партийната номенклатура монархия.
И като гледам народопсихологията на българите и най-доброто като управления на държавите, считам, че българите трябва да се управляваме като президентска република. Няколко думи какво означава това:
Президентската република е форма на управление, при която президентът има широки правомощия в държавното управление. В неговите ръце са съсредоточени както функциите на държавния глава, така и тези на министър-председателя. Изпълнителната власт е съсредоточена в президента, а законодателната – в парламента.
• извънпарламентарен начин на избиране на президента (или от населението, като в Бразилия, Франция, или от изборна колегия, както е в САЩ),
• извънпарламентарен начин на сформиране на правителство, което се сформира от президента. Той и де юреи де факто е глава на правителството (постът министър-председател отсътства, като например в САЩ), или президента назначава премиера. Правителството се отчита само пред президента, а не пред парламента, като само той може да свали правителството.
Като цяло, при тази форма на управление президентът има много повече пълномощия в сравнение с този на парламентарната република (той държи изпълнителната власт, утвърждава законите като ги подписва, има право да уволни правителството), но особеното в президентската република е, че президента, по правило, няма право да разпуска парламента, а парламентът от своя страна не може да поиска вот на недоверие на правителството.
Тя дава най-добрата възможност за практическо разделение на властите, а разделението на властите е основната предпоставка за съществуване на правова държава и взаимен контрол между властите. Това е формата на държавно устройство при която е осъществен принципа ”власт спира власт”. Това е залегнало в принципите на Шарл Луи Монтескьо. Властите по този начин взаимно се контролират и никоя не може да излезе извън този контрол.
При президентската република законодателната и изпълнителната власт са самостоятелни и независими. Взаимно не могат да си влияят. Президентът не може да разпуска парламента. Но и парламентът не може да гласува вот на недоверие на президента. Правителството не зависи от подкрепата на парламента. Парламентът има единствено задачата да приема закони – чисто законодателна власт. Импийчмънт може да се иска само при строго определени условия, които не зависят чак толкова от политическите мнозинства.
И друго, което трябва да отчетем – ЦЕЛИЯТ НАРОД ГЛАСУВА ЗА ПРЕЗИДЕНТ – ЗА ЛИЧНОСТ! Там вече партиите нямат чак толкова влияние, защото личностите се виждат какви са. Времената, когато СДС казваше: „И магаре да сложим, ще го изберат”, минаха. Прекалено много магарета избрахме. И ако този президент, който е избран, не се справи, народът няма да го избере втори път. Няма как да се размие отговорността, както в момента си я прехвърлят премиер, правителство, народни представители и съд.
Знае се кой управлява, кой носи отговорността, и кой отговаря пред народа си!
Затова и моето категорично мнение е, че предсрочни избори ПРЕДИ РЕШЕНИЕ ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА, ще доведе до същият омагьосан кръг, в който се въртим като овце тридесет години. Когато нещо не работи, трябва да се промени. България е прекалено важна, за да не отчитаме и поправяме грешките си. Защото ние сме временни. И трябва да оставим родина на децата си.
Елена Гунчева, Фейсбук

Може да харесате

СКАНДАЛ

Той е изготвил един от най-фрапантните по своята видимост фалшиви файлове – Декларацията на председателя Атанас Русев за истиността на заявените за вписване обстоятелства...

TV

Тя заяви, че не се притеснява от проверка, но никой не я търси По повод журналистическото разследване на сайта „Биволъ“, което твърди, че Лена...

СКАНДАЛ

В тази „ротация“ се крие причината да бъдат фалшифицирани документите на сдружението „Да запазим Корал“ Лена Бориславова пази обясненията за „Корал“ за съда, отказва...

СКАНДАЛ

Атанас Русев, председател на сдружение „Да запазим Корал“, който днес в ефира на bTV изнесе повече от скандална информация за фалшифицирани документи от Лена...

Copyright © Вестник Зора, Излиза в София на 18 Май 1919, България