Прокуратурата се превръща във властелин на съдебния процес

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Прокуратурата се превръща във властелин на съдебния процес


Первезният модел на взаимодействие, който Сотир Цацаров беше установил в Пловдив, където събираше всяка седмица на съвещание съдии, прокурори и полицаи, ще бъде пренесен на национално ниво, след създаването на новата антикорупционна комисия.

Това обезсмисля разделението на властите и независимостта на съда. Това заяви в интервю за Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.

- Адв. Екимджиев, новият антикорупционен орган вече е готов. Дали той ще оправдае същестуването си?

- Новият единен антикорупционен орган, който бе наречен Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, е обречен на неуспех. За това има логически, политически, юридически и исторически аргументи.

Механично са събрани на едно място корумпирани структури, които са доказали неефективността си, без да бъде променен техният персонален състав.

КОНПИ, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, специализираните звена в Сметната палата и в ДАНС – всички те нищо съществено не са свършили през последните години.

Законодателят и зам.-министърът на правосъдието, представил законопроекта, не дават и не могат дадат отговор защо смятат, че като ги съберат на едно място и се получи жаргонно казано един безпринципен бъркоч, тези институции ще заработят по-ефикасно. Очевидният отговор е, че те не са обединени, за да громят корупцията, а да служат на властта за саморазправа с неудобните, както го правеха Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за финансов надзор (КФН), както и сега го прави прокуратурата.

Тези институции са напълнени с хора, които са политически назначения, които са корумпирани или некадърни. Знаем как в тези комисии се назначават партийни протежета или по шуробаджанашки принцип абсолютно неподходящи, некадърни, но покорни и безпринципни хора. За да проработи единният антикорупционен орган, той трябва да е нов. В него трябва да влязат съвършено нови хора с гаранции за техния интегритет и професионализъм. Вместо това в новата комисия са набутани хора, доказали политическата си покорност и зависимост.

Примери за тази неефективност могат да се дадат с тефтера на Филип Златанов, с Комисията за финансов надзор, ръководена от Стефан Мавродиев. Явно е, че механичното събиране на едно място на тежко корумпирани, политически зависими и доказали неефективността си органи няма как да произведе добър резултат и да доведе до ефективна борба с корупцията.

Тези, подчинени на властта хора, с новия закон вече ще са въоръжени с много по-мощен законов инструментариум и ще бъдат много по-вредни и по-разрушителни за правата на човека. Възможностите им за злоупотреба ще бъдат до голяма степен легализирани чрез по-големите правомощия, които законопроектът им предоставя.

Твърди се, че новата Комисия се изгражда на базата на успешния модел на КОНПИ. Тази позитивна оценка е силно преувеличена и прибързана, тъй като тепърва ще излизат осъдителни решения на съда в Страсбург срещу България за безобразията на Кушлев и на неговите наследници в КОНПИ.

Има и нещо друго, което е скандално. Начинът на действие на сътрудниците на новосъздадената Комисия се предвижда да бъде уреден с правилник. В правовите държави тази материя се урежда със закон. Правилниците и подзаконовото нормотворчество са характерни за тоталитарните държави. С правилниците, приемани от изпълнителната власт, нерядко се изопачават смисълът и духът на закона и в тях се вкарват норми, нарушаващи правата на човека и Конституцията.

- Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че всичко това, за което говорите, ще се избегне, ако новата институция се ръководи от президента.

- Не е от особено значение кой ще я ръководи. Важно е хората, които непосредствено трябва да извършват проверките, да имат професионален и морален капацитет. Дори президентът или папата да станат ръководители на тази структура, когато непосредствената дейност трябва да бъде извършена от хора, които са некадърни и чийто неформални господари са другаде, законодателната идея е обречена на неуспех.

Едно от основанията за прекратяване на мандата на председателя на Комисията или на нейните членове е констатиране на конфликт на интереси. Но конфликт на интереси, според законопроекта, ще може да установява само новата Комисия. Очаква се подчинените на нейния председател да установят конфликт на интереси за своя шеф, което е откровено нелепо. Според заместник-министъра на правосъдието, представил новия законопроект, съществува споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС за разследване на корупцията. Тръпките ме побиват когато чуя за неписани кондики и договорки между публични институции. Договори и съглашения може да има между частноправни субекти. Взаимодействието между институциите трябва да се осъществява само на базата на публично оповестени в закона писани правила, защото тези институции се издържат от нас гражданите като данъкоплатци и трябва да работят в обществен интерес и под обществен контрол. Перверзният модел на взаимодействие, който Сотир Цацаров беше установил в Пловдив, където събираше всяка седмица на съвещание съдии, прокурори и полицаи, явно ще бъде пренесен на национално ниво. Това обезсмисля разделението на властите и независимостта на съда.

- Съюзът на съдиите призова президента Радев да наложи вето върху Закона за съдебната власт и НПК. Основателно ли е искането му?

- Скандални са промените в НПК, които превръщат Специализираната прокуратура и Специализирания съд в привилегировани институции, които ще се занимават само с корупционните престъпления извършени от висши представители на властта. Докато другите корупционни престъпления се разследват от обикновената прокуратура и делата се разглеждат от обикновените съдилища, тези бутикови съд и прокуратура, създадени от Цветанов, Борисов и Цацаров, ще разглеждат само делата срещу хората от властта. Това означава, че тези дела ще бъдат решавани не по закон, а по политическата целесъобразност. Ако някой трябва да бъде разследван и сурово наказан, това ще стане. Ако някой трябва да бъде прикрит, той няма да бъде разследван. Общоизвестен е фактът, че нито Специализираната прокуратура, нито Специализираният съд са доказали ефективността си и смисъла от тяхното създаване. От тази гледна точка няма обяснима цел и логика корупционните престъпления на хората от властта да бъдат възлагани на тези органи, които, както подчертах, не са доказали нито капацитета си, нито експертизата си, нито ефективността си. Единственото по-различно е, което също се знае от всички е, че са създадени под контрола на Цацаров, Борисов и Цветанов. Това означава, че те ще правят това, което им бъде сведено като политическа директива. Това противоречи с принципите на Конституцията за правовата държава за равенството на гражданите пред закона, а и на добрите практики от правовите държави в Европа. Това е първият пункт, по който президентът трябва да наложи вето, за да не се стига до още по-драстично вмешателство на изпълнителната власт и на главния прокурор в правораздаването.

На второ място е поискано вето върху няколко пункта от Закона за съдебната власт. Най-скандалната промяна, атакувана пред президента, е свързана с възможността за отстраняване на магистрат от длъжност във всички случаи, когато той е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. В България прокуратурата е властелин на досъдебното производство. Всеки прокурор може да обвини всекиго, включително в убийството на Кенеди или на Джон Ленън, тъй като неговото обвинение не подлежи на съдебен или на друг контрол. Ако вие сте магистрат, въпреки очевидната нелепост на това обвинение, ще бъдете автоматично отстранен от длъжност, докато трае разследването. А колко то ще трае също зависи от прокурора, който решава дали да внесе обвинителен акт или да разследва едно престъпление практически до изтичане на абсолютната давност, която за убийство е над 20 г. Така се дава на главния прокурор директен лост, който може да обвини всеки неудобен магистрат и той автоматично ще бъде отстранен от длъжност за неопределено време. Това е произвол, начин за всяване на страх сред магистратите от прокуратурата. Така се упражнява контрол върху съда и върху суверенната воля на магистратите да решават делата според вътрешното си убеждение и закона.   

Съюзът на съдиите атакуват тази норма, която не дава възможност на ВСС, който автоматично ще отстрани неудобния съдия, да преценява дали са налице законовите предпоставки в НПК за повдигането на обвинения спрямо него, защото преценката дали да бъде повдигнато обвинение е изключителен прерогатив на прокуратурата. Прокурорът обвинява неудобния съдия и ВСС механично, без автономна преценка, го отстранява.

Не по-малко скандална е и поправката във ВСС в закона за съдебната власт, която дава възможност на членовете на ВСС да бъдат преназначавани на по-високи длъжности от тези, на които са били преди да станат членове на Съвета, без конкурси.  Това е абсолютно неморален шуробаджанашки реванс и бонус, който управляващите дават на протежетата си във ВСС за „добре свършена мръсна работа”.

- Наред с поправките в Закона за съдебната власт и НПК беше променен и АПК. Ваши колеги определиха новия му облик като противоконституционен.

- Проектът за изменение на АПК е противоконституционен, тъй като нарушава баланса между изпълнителната и съдебната власт чрез непосилно високите държавни такси. Той ограничава, а в някои случаи практически елиминира възможността съдът да упражнява пълноценен контрол за законосъобразност върху актовете и действията на адаминистрацията. Това е така, защото административните съдилища не могат да действат служебно. Те упражняват своя контрол спрямо изпълнителната власт чрез решенията си по конкретни казуси, образувани по инициатива на граждани, търговски дружества и сдружения с нестопанска цел.

Драстичното и лишено от правна логика увеличение на държавните такси за обжалване на актовете на администрацията практически ще минира достъпа до съд на гражданските субекти и така ще осуети съдебния контрол върху най-важните решения на администрацията, включително и такива с огромен корупционен заряд и ресурс. По чисто финансови причини гражданите няма да могат да атакуват решения на министерства, агенции, общини за обществени поръчки, концесии, приватизационни сделки и търгове, в които се влага огромен публичен ресурс, както и средства от европейските фондове.

Нещо повече, много по-трудно хората и техните сдружения ще могат да преборват властта срещу незаконното застрояване на зелени площи, дюни и плажове, срещу закриването на детски, градини, болници, училища Особено фрапиращ е фактът, че драстичното увеличение на държавните такси в административния процес се прави след като поне в три свои осъдителни решения срещу България Европейският съд по правата на човека е констатирал, че пропорционалните такси, които се заплащат при водене на граждански дела, в много случаи ограничават пълноценния достъп до съд.

Напишете вашите отзиви и мнения в нашата страница във Фейсбук ... @VestnikZora
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

***************************

***************************

***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************