След срещата с Путин арести и уволнения в кралството

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

След срещата с Путин арести и уволнения в кралството


•  Падат внезапно хеликоптери, принцове и милиардери умират от странни болести!
•  Арестите на високопоставени саудитци в Рияд поставят началото на преход към "умерен ислям" и арабски национализъм

Саудитска Арабия беше разтърсена от вътрешнополитическо земетресение: в страната бяха арестувани 40 високопоставени държавни дейци, между които 11 принцове, членове на кралското семейство. Обвиненията в корупция са подкрепени със солидни доказателства. Както много често се случва обаче, освен за принципна борба с престъпността, става дума и за сблъскване на интереси и сериозна политическа битка. Събитията в Саудитска Арабия са част от усилията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман и кланът Судейри да укрепят позициите си. Във външнополитически план те са свързани със смяната на близките до глобалистките среди в Демократическата партия на САЩ саудитски елити и освен това – с мащабен преход от радикален уахабизъм към "умерен ислям".

Битката между саудитските кланове

Кралство Саудитска Арабия носи своето име от династията на основателя на държавата през 1932 г. Абдулазиз ибн Сауд. Оттогава до наши дни властта в арабската страна е в ръцете на династията ал-Сауд, чийто потомци са между 5 и 7 хиляди души – принцове, министри и бизнесмени. Наследниците на основателя на саудитската династия се разделят на няколко конкуриращи се помежду си клана, членовете на които са потомци на различните жени на Абдулазиз бин Сауд и символично носят техните имена. Доколкото от третата съпруга на родоначалника, Джулуви, е останал един-единствен син, реалната власт в страната след смъртта му се поделя между наследниците на четвъртата и петата жена. Най-влиятелният клан още от онези години е този на потомците на Абдулазиз бин Сауд и неговата четвърта по ред съпруга Судейри, откъдето идва и названието на клана Судейри. Другият най-важен клан е този на наследниците на емир Сунаян. Това, което е особено важно за емир Сунаян е, че той е първият високопоставен последовател на учението на Мохамед ал-Уахаб, известно като уахабизъм. Сред потомците на клана Сунаян са някои от най-известните ислямски фундаменталисти-уахабити. Сред тях е убитият от своя племенник през 1975 г. проислямистки крал Фейсал. Много от потомците на клана Сунаян днес са губернатори на провинции, бивши и настоящи министри (принц Сауд, външен министър до 2015 г.), високопоставени военни (принц Бандар, принц Абдул Рахман) и ръководители на специалните служби (принц Турки). Третият влиятелен клан в саудитската политика е групиран около починалия през 2015 г. крал Абдула, който е наследник на основателя на саудитската държава от неговата осма жена. Такъв представител днес е синът на крал Абдула Митаб, който ръководи Националната гвардия, спецслужба с ресурс, който е съизмерим с този на армията и полицията взети заедно.

Коронацията на настоящия крал Салман през 2015 г. ознаменува прехода към властта на клана Судейри. Решението на крал Салман от лятото на тази година, с което за престолонаследник беше определен неговият син, Мохамед ибн Салман, а не синът на уахабита Найеф, Мохамед инб Найеф, постави началото на днешния турболентен период, в който попадна кралството. С масовите арести по обвинения в корупция престолонаследникът Мохамед бин Салман прави опит да бетонира своята власт и тази на клана Судейри в страната.

Събитията се развиха главоломно. Няколко часа преди арестите на високопоставените саудитци летището в Рияд беше затворено, ръководещият Националната гвардия принц Митеб беше отстранен и арестуван, а с указа на крал Салман беше създадена Националната антикорупционна комисия, която повдигна обвиненията срещу провинилите се принцове. В дните на разразилата се вътрешнополитическа битка се случи още едно важно събитие – при катастрофа с хеликоптер в страната загинаха няколко високопоставени саудитски политици, между които и принц Мансур, син на друг бивш престолонаследник до 2015 г. Мукрин ибн Абдулазиз. Събитията в Рияд предизвикаха смъртта на още един принц – на близкия до починалия през 2015 г. крал Абдула - Абдулазиз бин Фахд, който беше застрелян от саудитските служби за сигурност по време на ареста.

Разчистване на близките до американските демократи

Във външнополитически план събитията са свързани с отстраняването от властта в Саудитска Арабия на близките до Хилъри Клинтън и американските глобалисти ислямистки лидери. Арестуван беше най-богатият саудитец – принц Ал-Уалид бин Талал, който е близък до средите на Демократическата партия. Както съобщава New York Times, арестът се случва на фона на засиленото сътрудничество между престолонаследника Мохамед бин Салман и американския президент Доналд Тръмп. Още по време на предизборната кампания, саудитският бизнесмен подкрепи Хилъри Клинтън и дори нарече Тръмп "позор за Америка". Тогава в типичния си стил американският милиардер му отговори в "Туитър" като нарече Ал-Уалид "опиянен принц, който се опитва да контролира американски политици с помощта на парите на татко си". Любопитна подробност е, че броени дни преди арестите зетят и съветник на Доналд Тръмп Джаред Къшнър направи изненадващо посещение в Рияд, чиято мистериозност беше коментирана от водещите американски издания. Реакцията на президента на САЩ на арестите също говори в посока на това, че администрацията в Белия дом не е изненадана от новината. "Напълно се доверявам на крал Салман и на престолонаследника на Саудитска Арабия, те знаят точно какво правят. Някои от тези, с които те (властите в кралството) се разправят сурово, вече много години "доят" своята страна", написа Доналд Тръмп в "Туитър". Под прицела на принц Мохамед падна и още една знакова фамилия, приближена до американските либерални интервенционалисти и неокони още в годините след нахлуването на СССР в Афганистан – бин Ладен. Братът на Осама бин Ладен, Бакър бин Ладен, оглавяващ една от най-големите строителни компании в Саудитска Арабия, по данни на световните информационни агенции също е сред задържаните по обвинения за корупция. Наред с него, няколко седмици преди антикорупционната акция в Рияд бяха арестувани трима влиятелни ислямски богослови. Това е и другото важно измерение на кризата в Рияд.

Преход към "умерен ислям" и арабски национализъм

Саудитска Арабия е на прага на радикални промени. В ход е смяната на ултраконсервативната форма на исляма – уахабизма, който е държавна идеология в кралството още от момента на създаването му. На негово място следва да се появи "умерен ислям". Няколко дни преди арестите именно такова изявление беше направено от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман на среща с чуждестранни инвеститори. "Искаме да се върнем там, където винаги сме били – при умерения ислям, открит за обкръжаващия ни свят, открит за всички останали религии", заяви на 24 октомври тази година наследникът на саудитския престол под буря от овации. Престолонаследникът започна амбициозен проект за модернизация, наречен "Визия 2030", чиято цел е провеждане на дълбоки икономически реформи, наред със социална либерализация и изоставяне на догмите на уахабизма. В икономически план целта е Рияд да диверсифицира икономиката си и да намали зависимостта от нефта.

Новата външнополитическа доктрина на Саудитска Арабия вероятно ще замени разпространението на уахабизма с арабски национализъм. Насърчаваното от Рияд разделение по разлома сунити/шиити в Близкия Изток не даде очакваните резултати. Главният противник на саудитците, шиитски Иран, не просто разширява влиянието си, но и беше близо до това да измести Рияд като най-важен партньор на Вашингтон в региона. Под влиянието на демократите беше сключено ядреното споразумение с Техеран, което укрепи позициите на иранците за сметка на влиянието на Саудитска Арабия. Властта в САЩ се смени, а Доналд Тръмп и републиканците виждат в Рияд ценен партньор, чрез който е възможно ограничаване на иранското влияние в Близкия Изток. Главна пречка за това обаче е саудитският уахабизъм и подкрепата от страна на саудитски управляващи кръгове на радикални ислямистки групировки. Фактите говорят, че вероятно поради тези съображения регионалният проект за "умерен ислям", ползващ се с подкрепата на САЩ и Израел, ще придобие добре познатата форма на арабски национализъм. Именно панарабизмът е това, което може да обедини всички араби, в това число шиитите, срещу наследниците на персите в Техеран, смята експертът Руфиз Хафизоглу.

"Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман не просто консолидира властта си, но и излага своята визия за кралството и я реализира на практика", коментира Фауес Гърджес, професор по международни отношения в London School of Economics. Саудитска Арабия е на прага на дълбоки промени. Уахабизмът е пуснал дълбоки корени в Рияд и фундаменталистите трудно ще се съгласят с модернизация и отдръпване от принципите на ислямското учение. Предстои период на сътресения.

- - -
Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" на ГРУПА - БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ!
Напиши своето мнение, коментар, качи снимка!

- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************