САЩ започват открита търговска война с Китай

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

САЩ започват открита търговска война с Китай


Докато общественото внимание в световен мащаб е пленено от ядрената програма на Северна Корея и тестовото ѝ изстрелване на ракети, на път е да пламне друга война.

На 14 август американският президент Тръмп изстреля първия залп, като даде разрешение за разследване на предполагаема кражба на интелектуална собственост от страна на Пекин по силата на раздел 301 от Търговския закон от 1974 г. Това е първата директна търговска мярка на неговата администрация срещу Китай.

Вашингтон е на мнение, че американските компании, които действат в Небесната империя, са принудени да споделят интелектуална собственост, ако искат да имат достъп до китайската икономика. Американските бизнеси често са принудени да предприемат рисковани ходове, когато работят съвместно с китайските си партньори, като предоставят ценни технологични активи. „Ще се изправим срещу всяка страна, която незаконно принуждава американските компании да прехвърлят ценните си технологични активи като условие за достъп до пазара. Ще се борим с фалшифицирането и пиратството, които унищожават американските работни места”, каза Тръмп.

По време на предизборната си кампания президентът Доналд Тръмп заплаши да увеличи митническите тарифи върху китайския внос с 35% - 45%, за да принуди Китай да предоговори търговския си баланс със Съединените щати. Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър ще има една година, за да помисли дали да започне официално разследване относно китайската търговска политика в областта на интелектуалната собственост, за която от Белия дом и от лобистките групи на американската индустрия твърдят, че нанасят вреди върху американските предприятия и върху работните места. Служителите на администрацията на Тръмп са изчислили, че кражбата на интелектуална собственост, която извършва Китай, вероятно възлиза на 600 милиарда долара.

Двустранният търговски дефицит между САЩ и Китай достигна 350 милиарда щатски долара през 2016 г., а Тръмп многократно обвини китайския внос за това, че срива заетостта в американски сектори като например този, свързан с преработката на стомана. „Ще направим задълбочено разследване и, ако е необходимо, ще предприемем действия за запазване на бъдещето на американската индустрия”, каза Лайтхайзър.

В случай че проучването определи, че Китай следва нелоялни търговски практики, президентът Тръмп ще трябва да предприеме действия, независимо дали наистина го желае, или не го желае. И верижната реакция ще потопи двете големи държави в търговска война, от която никой няма нужда. Вашингтон ще бъде въвлечен в конфликт, който ще изсмуче ресурсите на Америка.

Струва си да отбележим, че разследването по отношение на интелектуалната собственост ще предостави допълнителни данни за други разследвания около китайските търговски практики, започнати от Белия дом по-рано тази година, особено за тези, които засягат стоманата и алуминия. Този месец Вашингтон обяви, че ще наложи предварителни санкции срещу китайския внос на алуминиево фолио.

Тук не става въпрос за принципи, а по-скоро за онзи елемент от политиката, свързан с моркова и тоягата. Има голяма символика в това, че президентът подписа изпълнителната заповед в момент, в който двустранните отношения вече са обтегнати заради ядрените амбиции на Северна Корея. На 10 август Тръмп заяви, че може да смекчи позицията си по въпроса за търговията, ако Пекин направи повече за обуздаването на разполагащата с ядрени оръжия Северна Корея. „Ако Китай ни помогне, ще гледам много по-различно на търговските отношения”, заяви президентът, демонстрирайки своя подход „танто за танто”.

Всекидневникът „Китай днес” (China Daily) предупреди, че може да бъде избухне търговска война, ако президентът Тръмп изпълни своите планове да разследва дали Китай краде американски технологични активи. Китайското външно министерство призова правителството на САЩ да избегне „търговска война”. Според експертни оценки САЩ ще загубят, ако се проведе такава търговска война.

Президентът Тръмп предпочита да прави своите ходове, като се позова на националното, а не на международното право. Вашингтон може да не харесва търговските практики в Пекин, но Китай се придържа към споразумението за присъединяване към Световната търговска организация (СТО), което остави на страната свобода на действие да ограничи бизнеса с предоставянето на услуги, както и вътрешните инвестиции. Високите тарифи, въведени едностранно, биха могли да предизвикат санкции срещу САЩ от страна на СТО. Една търговска война би могла да подкопае международната търговска система и да направи СТО ненужна.

Транстихоокеанското споразумение беше начинът да се обърне внимание на проблемите, свързани с търговските практики на Китай, включително и на въвеждането на твърди и бързи правила за свободна употреба на интелектуална собственост, както и за свободни инвестиции. Ако споразумението беше ефективно, щеше да се създаде голям пазар в Азия, а Китай щеше да стои настрана. За да се присъедини към Транстихоокеанското споразумение, Пекин щеше да се наложи да въведе реформите, които Съединените щати искат той да приложи.

Споразумението беше подписано и участниците бяха нетърпеливи да ратифицират документа. Само президентът Тръмп заяви, че Транстихоокеанското споразумение е лоша сделка и извади Америка от нея, което разочарова изключително много азиатските му съюзници и партньори. Сега САЩ се изправят пред резултата от своите действия. Каквото посееш това ще пожънеш!

През 2008 г. световната икономика преживя най-опасната криза от Голямата депресия насам, която бе през 30-те години на миналия век. Къде щяха да бъдат Съединените щати и някои други икономически лидери, ако не беше Китай, който осигури жизненонеобходимата подкрепа в отговор на глобалното търсене? Тук трябва да се вземе предвид и друг аспект от проблема. Ако Китай забави своето развитие, Съединените щати също ще забавят своето. Много страни ще бъдат засегнати и Америка няма да бъде изключение от правилото. Това САЩ да водят търговска война срещу Китай е като да се прострелят в крака.

И последно, но не на последно място. Склонността на САЩ да разрешат проблемите с Китай, като стартират търговска война, е част от една по-голяма картина. Конфронтационният подход надделява във всичко, което прави САЩ. Помните ли Закона за противодействие срещу противниците на Америка чрез санкции, който влезе в сила с подписа на президента от 2 август? Той бе инструмент за обявяване на война чрез санкции на Русия, Иран и Северна Корея.

Американските военни са изпратени в различни страни в Европа, а и в Сирия, в Йемен, в Ирак, в Афганистан, във Филипините, в Либия, в района на Персийския залив и къде ли още не. Във всеки момент може да се очаква атака срещу Северна Корея или Иран. Президентът смята, че не е изключена и възможността за инвазия във Венецуела – тази възможност стои на масата. Дипломатическите отношения с Европа, традиционният съюзник на Америка, се влошават. А призивите за напускане на ООН стават все по-гръмки в Съединените щати. Белият дом се придържа към тактиката: „Правете точно това, което ви казваме или ще си носите последствията”. Предстои да видим дали това ще сработи. Става дума за начин на мислене, който трудно би могъл да бъде променен.Напишете вашите отзиви и мнения в нашата страница във Фейсбук ... @VestnikZora
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

***************************

***************************

***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************