История от българския преход за политици, синдици, къса памет и провален бизнес

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

История от българския преход за политици, синдици, къса памет и провален бизнес


Случаят с ”Полимери” Варна, едно от предприятията-еталон от соцвремената на България напоследък стана доста популярен.Дори премиерът Борисов отиде на място и се изказа по темата.

Според него, предприятието е разграбено и унищожено, а бившите собственици "имат Майбах". Разбира се, Борисов удобно забрави да спомене, че въпросното предприятие е вече продадено и то не от Баневи, а от синдика Иван Балабанов. А преди това части от него са изтъргувани от същия синдик. Вероятно късата премиерска памет се дължи донякъде и на факта, че същия синдик е баща на лидера на ГЕРБ вэв Варна и настоящ председател на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Значи, има собственик, който е платил поисканата от синдика цена. Сделката не е тайна и бе обявена от медиите. Ето какво пише по този въпрос вестник "Марица" преди 2 месеца: "Пловдивската компания "Хъс" ООД е закупила активите на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Сделката за 14,5 млн. лв. е за терен от 1100 дка, в който влизат сградите, съоръженията и една подстанция. Това съобщи управителят на дружеството Димитър Миленков".

Има и обаче още нещо, което показва голяма грижа на държавата и нейният представител-синдик Балабанов към купувача. Те просто са извадили опасните резервоари от активите и са продали само онова, от което може да се спечели. Защо или по-точно срещу какво?

Нещо повече, прието е Постановление на Министерски съвет за осигуряване на 14 милиона лева за обезопасяване на въпросните опасни резервоари. Интересно, дали премиерът знае, че мобилна установка за обезопасяване на опасни химически отпадъци струва около 1 милион евро и може да се използва и при други подобни случаи. И вместо да разпореди купуването на такава мобилна установка, щедро дарява 14 милиона лева на синдика, за да утилизира. Ами ако  Иван Балабанов напусне, като преди "усвои" парите и не свърши работа? Дали ще има отново премиерски гняв? Или ще се отпуснат още пари?

Късата памет е удобно нещо. Тя ти позволява да не споменаваш неща, които нне искаш да станат обществено достояние. А услужливите медии разбира се не задават неправилни въпроси. Но фактите са нещо, което трудно може да бъде оспорено и ако  има кой да ги покаже на светло, нещата със забравянето могат да се обърнат и срещу получилия амнезия, дори той да е премиер.

А какви са фактите? Евгения Банева разкри специално за Фрогнюз, че България е пропиляла възможността да получи китайска инвестиция на стойност 120 милиона долара. Точно толкова, колкото са чуждестранните инвестиции у нас от началото на 2017 година.  Имало е доведени почти до края преговори, китайска делегация от 60 души, в състава на която е имало и член на Китайската компартия е дошла у нас, за да подпише документите.Годината е 2011, но вместо договор, започване на строителството и появата на нов завод за химически продукти, "Полимери" е обявен в несъстоятелност.

Знаел ли е Борисов, тогава пак премиер за това? Според Банева- категорично да. Нейният съпруг Николай Банев е имал две срещи с Борисов по този въпрос. "Нямам идея защо премиерът сега говори и дества по този начин", призна за Фрогнюз Евгения Банева.

Ако тази инвестиция е била реализирана, сега в Девня щеше да работи нов и модерен завод, в който работа щяха да имат 300 души квалифициран персонал и произвежданата продукция да се  продава не само у нас, но и зад граница. за което е имало и сключен предварителен договор с американска компания.

Вместо това, заводът е обявен през 2012 година в несъстоятелност и с него започва да се разпорежда Иван Балабанов. Случайност? Не, ако си  спомните, че синът му е  лидер на ГЕРБ в морската ни столица.Балабанов започва да продава активи и то на занижени цени-позната и обичана практика в годините на българския преход.

Според Банева най-скъпоструващото съоръжение на "Полимери"-тръбопровод с дължина 66 километра и цена при пуска от 1 милион евро на километър е продадено за 660 000 лева. Друго скъпо съоръжение за пренос на електричество, което се използва от НЕК за доставка до всички предприятия в района на ѝДевня пък е "забравено" и не е включено в оценката на активите на предприятието и става подарък за купувача.

При това, според Банева, само това съоръжение струва около 15 милиона лева, а общата платена цена за "Полимери" от пловдивската фирма  "Хъс"  ООД е 14.5 милиона лева. Тя заяви, че продаденото предприятие има около 1400 декара индустриална земя с всички съоръжения и инфраструктура за работа. Оценката е 9 лева на квадратен метър от синдика при нормални цени на подобни парцели поне 100 лева.

Купувачът- вероятно ще нареже каквото е останало в "Полимери" и ще го продаде за скрап. След което ще потърси и купувач за терена и така ще добави още пари към печалбата си. 300 инженер-химици, които не можаха да започнат работа в ново предприятие по специалността си вероятно са се преквалифицирали или са гласували с краката си на "Терминал-2". Данъкоплатците в България плащат поредната недомислица на управляващите, Борисов получи възможност да е гневен срещу бившите собственици, което е съвсем безопасно и да остави  своите хранени хора да си напълнят джобовете.

Никой не иска да бръкне в сагата "Полимери". Нито прокуратурата, където Цацаров си има достатъчно грижи, нито ДАНС, които иначе са доста пъргави, ако трябва да дискредитират когото трябва, нито общинските власти във Варна, ръководени умело от Тодор Балабанов, син на синдика Иван Балабанов, макар че екологичната бомба заплашва най-вече населението на този град.

Евгения Баневе съобщи за Фрогнюз, че в първият работен ден на Народното събрание през септември ще внесат до всички парламентарни групи и до министерски съвет подробна история на събитията около "Полимери", като приложат документи и факти, с които разполагат. Дали това ще доведе до нещо, предстои да видим, но оптимизмът ни не бива да е голям.

Това е само една от многото истории на прехода с главни действащи лица премиер, бизнесмени, синдици, общински власти и  алчност. Виновни, както обикновено, няма да има ако, недай боже, стане нещо лошо в Девня. Най-много някой скитник да бъде обвинен и затворен. Преходът на България продължава-това показва поредният случай на грабеж, ощетяване на държавата и увеличаване състоянието на отделни привилегировани бизнесмени.

Георги АлександровНапишете вашите отзиви и мнения в нашата страница във Фейсбук ... @VestnikZora
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

***************************

***************************

***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************