"Готови сме да се върнем в Ирак"

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

"Готови сме да се върнем в Ирак"


Русия е готова за пълномащабно завръщане в Ирак и съвместна работа с Багдад за гарантиране на сигурността на общите компании в региона.

Това заяви във вторник, 24 октомври, руският вицепремиер Дмитрий Рогозин след среща със съпредседателя на руско-иракската междуправителствена комисия. Изявлението Рогозин направи непосредствено преди срещата си с външния министър на Ирак Ибрахим ал-Джафари на фона на изтласкването на кюрдските бойци от богатите на петрол райони на Киркук след офанзива на иракската армия. Русия системно укрепва позициите си в региона, а енергийният гигант Роснефт дори измести американските и британски корпорации от водещото място в енергетиката на Иракски Кюрдистан. Както е известно, в началото на 2017 г. руската компания сключи с кюрдското регионално правителство тридесетгодишно споразумение за покупка на нефт на стойност 1 млрд. долара, а през лятото компанията се договори за достъп до управлението на експортния нефтопровод Киркук – Джейхан с мощност 700 хиляди барела дневно. На 18 октомври петролната компания получи разрешение за проучване на пет нефтени блока в Кюрдистан, за които ще заплати 400 млн. долара. Според изпълнителния директор на Роснефт Игор Сечин планът за въглеводородните залежи около Киркук и в Иракски Кюрдистан предвижда петролът да се транспортира до нефтопреработвателните заводи на Роснефт в Германия, за да задоволи нуждите на европейските потребители. Тези позиции на руснаците им позволяват да играят съществена роля в урегулирането на нарастващото напрежение между Багдад и Ербил. Енергийната дипломация на Москва проправя път на руската стратегия в региона.

Позицията на Москва по повод на проведения референдум за независимост на Иракски Кюрдистан е балансирана. Русия подкрепя териториалната цялост и единството на Ирак, но в същото време призовава за постигане на взаимноприемливи договорености между кюрди и иракчани и настоява за политически диалог. "Ние поддържаме контакти с всички политически движения в Иракски Кюрдистан и го правим по начин, по който да не нанесем вреда на нашите отношения с Ирак като държава", заяви наскоро в интервю за кюрдски телевизионен канал външният министър Сергей Лавров.

Москва позиционира себе си като водещ играч в Близкия Изток на фона на провала на американската стратегия в региона и загубата на влияние от страна на Вашингтон. За разлика от САЩ, чиято дългосрочна стратегия предвижда създаване на независима кюрдска държава, Русия залага на териториалната цялост и единството на страните в Близкия Изток. Руските интереси изключват формирането на проамериканска държава, която да дестабилизира съседните, населени с кюрди, Сирия, Турция и Иран. Приоритетната цел за Москва е дългосрочно сътрудничество с Турция и Иран и укрепване на оста Москва-Анкара-Техеран. В този контекст влизат Сирийските мирни преговори в Астана, повишеното сътрудничество в енергийната сфера между трите държави и, разбира се, решаването на кюрдската криза. В случай, че Кремъл държи да ограничи дестабилизиращата роля на Вашингтон в Близкия Изток чрез кюрдския фактор, то към оста трябва да бъде привлечен и шиитски Ирак, който е регионален съюзник на Иран. Въпреки това домогване, Русия не заема антикюрдска позиция, а разширеното присъствие на руските енергийни компании и традиционно силните връзки с кюрдските лидери говорят за отчитане на важната роля, която има кюрдския фактор в региона. Руската дипломация играе сложна игра на баланс между водещите фактори в региона в опита си да измести Съединените щати. Всичко това означава, че Москва вероятно ще опита да позиционира себе си като арбитър в решаването на спора за независимостта на Иракски Кюрдистан. Все повече факти говорят в подкрепа на тезата, че Багдад е склонен да повери тази роля на Москва за сметка на Вашингтон.

Русия е нужна на Ирак – както като доставчик на оръжие и партньор в нефтодобивната сфера, така и като геополитически гарант за запазването на самата иракска държава. Изявленията, че Русия е спасила Ирак и Близкия Изток идват не от някой друг, а от устата на най-влиятелния политик в Багдад – вицепрезидентът Нури ал-Малики. 67-годишният държавник от шиитската конфесия е вторият политик на длъжността вицепрезидент, който реално разполага с най-голяма власт в страната, след Саддам Хюсеин през 70-те години на миналия век. "Ако не беше руската позиция, регионът би бил напълно унищожен, неговата карта би била нова и необичайна. Без подхода на Русия към сирийската криза, отличаващ се от подхода на САЩ, режимът в Сирия щеше да падне, вследствие на това щяха да се активизират терористите, щеше да се измени картата на региона и в крайна сметка това щеше да доведе до падането на Багдад", смята ал-Малики. Непосредствено преди срещата си с руския президент Владимир Путин през лятото на 2017 г., най-силният политик в Ирак призова Русия да засили присъствието си в страната "в политически и военен план". "По този начин ще се създаде равновесие, което ще послужи за доброто на региона, на неговите народи и страни", заяви Нури ал-Малики по време на среща в руския парламент.

Завръщането на Русия в Ирак не е удивително събитие. Още от края на 50-те години на миналия век Багдад е един от ключовите съюзници на Москва в Близкия Изток. Разцветът в отношенията е постигнат през 70-те години при управлението на Саддам Хюсеин, когато Съветският съюз започва да въоръжава Ирак, специалисти от Източния блок заминават в Близкия Изток, за да помагат за благоустрояването на страната, а съветските университети обучават кадри за иракската икономика. Ситуацията се запазва непроменена до края на Студената война и американската инвазия в Ирак през 2003 г., която ознаменува отслабването на руското влияние в Близкия Изток. Днес Русия възстановява предишните си геополитически позиции и съвсем естествено се опитва да поднови старите дружби. След успеха на сирийската кампания руската дипломация има уникалния шанс съвместно със своите турски и ирански партньори да съдейства за урегулиране на кюрдската криза по задоволителен за всички страни начин. Това би означавало засилване на икономическото, търговско и дипломатическо влияние на Москва в Близкия Изток.
- - -
Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" на ГРУПА - БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ!
Напиши своето мнение, коментар, качи снимка!

- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************