Защо се сбиха племената в Персийския залив!?

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Защо се сбиха племената в Персийския залив!?


Една патка, чието название на латински звучи малко като срамна болест, ще се окаже в центъра на низ от драматични събития, които ескалираха до най-голямата криза в отношенията между арабските страни. Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Бахрейн и военновременните правителства на Либия и Йемен скъсаха отношенията си с Катар и наложиха ембарго по суша, въздух и море. Безпрецедентен вътрешноарабски погром, който идва точно в деня, в който се навършват 50 г. от началото на Шестдневната война през 1967 г., когато общоарабските сили претърпяха тотален провал. Невероятна ирония на съдбата, каквато не би могла да бъде открита и в най-великите трагикомедии на световната литературна класика.

Но да се върнем на патката, защото тя е много важен елемент в цялата история с арабите. Всъщност това не е точно патка, такава, каквато се въди из нашия географски ареал. По-скоро е от семейството на жеравоподобните. Като размер е нещо средно между голямата и малката дропла, има добре развити крака и бяга бързо, клатейки се смешно на едната и другата страна. Гнезди в пустинни райони и е изчезващ вид. Арабите й викат хубара. Така е известна и в някои български източници, докато в руските енциклопедии може да се намери като вихляй или дрофа-красотка. За орнитологията това пернато е известно под названието Chlamydotis undulata.

Почти
всеки уважаващ

себе си арабски

шейх е хващал

хламидотис

ундулата

поне веднъж

в живота. Това е, така да се каже, въпрос на чест и престиж. Особено за тези, които ловуват със соколи. В Саудитска Арабия, емирствата и Катар, където това е сериозна част от забавленията на много от принцовете, патката хубара е почти изчезнала. Затова емирите и техните ловни свити са готови да идат навсякъде, водени от онзи древен инстинкт на пустинните си прадеди.

Така през декември 2015 г. трийсетина души, сред които и членове на управляващото в Катар семейство Ал Тани, отиват на лов за хубара в Ирак. Групата прави бивак в южната провинция Мутанна, недалеч от саудитската граница. В 3 ч посред нощ лагерът е обкръжен от стотина джипа с тежковъоръжени лица, пред които охраната на катарците абдикира. Така започва една заложническа криза, в която емирът на Катар е принуден, без да пести средства и усилия да преговаря за живота на братовчедите си.

В тази драматична ситуация Катар използва всички възможни канали, за да установи първо кой стои зад отвличането, а след това и кой би могъл ефикасно да помогне. Оказва се, че

съдбата на

катарските

принцове ловци

е в ръцете на

една от

шиитските

милиции,

ръководена от Джамал Джафар ал Ибрахими, по-известен като Абу Махди ал Мухендис. Полумитична фигура още от времето на ирано-иракската война, с една смъртна присъда от Кувейт през 80-те години на миналия век и много такива, издадени от режима на Саддам. С две думи - човек на иранците. Близък боен другар и в някаква степен подчинен на ген. Касем Сулеймани - сегашния най-могъщ ръководител на цялата иранска военна машина, действаща извън границите на Иран.

След като установиха с кого си имат работа на терен, катарците усърдно се заеха да търсят канали за връзка. Покрай всички положени усилия те самите разбраха, че нямат кой знае колко много истински приятели в региона. Оказа се например, че

Доха може да разчита

много повече

на Турция, но

на никого

от "братята"

в Залива

Да се преговаря с иранците, които са измислили шахмата, е вероятно една от най-тежките задачи в света на дипломацията, но това усилие на Катар в крайна сметка се увенча с успех.

През април 2016 г. единият от катарските шейхове в плен, заедно с още един пакистанец, вероятно негов прислужник, бяха освободени. Тази година пак през април и останалите 26-има души бяха пуснати.

Сделката обаче

се оказа много

по-мащабна

В нея бе включена съдбата не само на неколцина ловци и техния обслужващ антураж, а на повече от 10 хиляди души - населението на четири села в Сирия, две от които с преобладаващо шиитско население. Част от жителите на тези населени места, живеещи под обсада, бяха разменени точно в резултат на въпросната сделка. Ако трябва грубо да се обясни: шиитите, обградени от бойци, подкрепяни и финансирани от Катар, бяха качени на автобуси и прехвърлени в територии, контролирани от режима на Асад, докато другите две села, попаднали в обръча на сирийската армия, бяха допуснати да отидат в избраната от тях територия на бунтовниците.

Може и да се окаже, че ирано-катарската сделка е дори още по-сложна и многоцелева. Някои анализатори виждат в този вид суапови операции модел за бъдещето на цяла Сирия. Други пък се шегуват, че братовчедите на емира на Катар може да са развили т.нар. Стокхолмски синдром, докато са били в плен.

Във всеки случай тайните преговори между Катар и Иран, а най-вече успешното им финализиране доведоха до нещо много съществено.

Изграждане на

взаимно доверие

по линията

Доха - Техеран

и рушене на и без това разклащаното през годините по различни поводи доверие между катарците и водената от Саудитска Арабия заливна коалиция.

Отвореният от катарците по повод ловците на патки канал за прагматични разговори с иранците може да продължи да бъде използван по различни въпроси и в бъдеще. Това е нещо, което прави саудитците нервни до истерия, защото го разглеждат като предателство вътре в семейството. 
Кралят на Саудитска Арабия (вдясно) и емирът на Катар, докато все още си говореха.
А дали емирът на Катар се е изказал публично в полза на отношенията с Иран - събитието, което уж запали фитила на избухналия междуарабски скандал? Катарците първоначално се опитаха да замажат положението, твърдейки, че тази новина е манипулирана вследствие на хакерска атака. Всъщност няма никакво значение дали го е казал или не, защото саудитците много преди това вече подозираха катарците в двойна игра.
Подкрепата на Доха за "Мюсюлмански братя" днес се вади като основна причина за саудитско-египетската антикатарска коалиция, но това е много, много стар проблем. Факт е, че катарците през годините са дразнели с това, а и по различни други поводи своите братовчеди от Съвета за сътрудничество в Залива. Ясно е също така, че

за режима в Кайро

"Мюсюлмански братя"

днес е червена линия

повече от всякога

Освен това Египет заедно с емирствата подкрепят съвсем различна от тази на Катар визия за Либия. Може да се каже дори, че воюват помежду си, подкрепяйки две различни враждуващи сили в Триполитания и Киренайка. И това съвсем не е единственото поле на противопоставяне.

Саудитците извадиха списък с катарски граждани, които са били свързани с финансирането на организации от "Ал Шабаб" в Сомалия до "Ал Кайда" къде ли не по света. Катарците вероятно могат да извадят двойно по-голям такъв списък за саудитски граждани. Освен това службите в Доха твърдят, че са предотвратили в зародиш някои идеи за организиране на държавен преврат. А ако това е вярно,

присъствието на

турска база в

Катар става

съвсем логично

На кого другиго да разчитат иначе в Доха, ако не на турците? Точно така, както бе станало ясно при възникването на проблема с ловната дружинка в Ирак. Иначе още от времето на Шестдневната война е ясно, че няма нищо по-трошливо от междуарабската дружба. Само дни след фамозната среща в Рияд, където Доналд Тръмп
Напишете вашите отзиви и мнения в нашата страница във Фейсбук ... @VestnikZora
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

***************************

***************************

***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************