Войната между Сорос и Орбан

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Войната между Сорос и Орбан


В края на март правителството на Виктор Орбан внесе в унгарския парламент законопроект, който предвижда чуждите университети на територията на страната да се разделят с лиценза си, ако нямат кампус в родните си страни.

Това предизвика вълна от недоволство, тъй като единственият университет, който попада под ударите на новата разпоредба е Централноевропейският университет (ЦЕУ) на Джордж Сорос в Будапеща. Въпреки протестите обаче парламентът одобри проекта, а на 10 април го подписа и президентът Янош Адер.

Въпросът за съдбата на университета е отворен, тъй като ректорът Майкъл Игнатиеф продължава да търси подкрепа, включително извън страната.

Сюжетът с ЦЕУ обаче е далеч по-сложен, а двубоят между Сорос и Орбан ще задава и занапред тона на политическия дебат в Европа и САЩ. A-specto ви предлага анализа на Браян МакДоналд, ирландски журналист, които живее и работи в Русия.

Натискът на Унгария върху университета на Джордж Сорос в Будапеща е заради много повече от едно учебно заведение. То е част от идеологическата битка, която ще доминира европейския и северно-атлантическия дискурс в следващите години.

Каквото и да се говори за Виктор Орбан, неговите ходове са бързи и решителни. Когато хиляди демонстрираха в Будапеща срещу неговото предложение за затягане на регулациите за чужди университети, протестиращите говореха за продължителна съпротива. Два дни по-късно, сделката беше готова. Орбан прокара предложението в парламента, показвайки ефикасност, която би впечатлила дори Ангела Меркел, ако тя не проявяваше недоверие към него по други теми.

Неговата цел е Сорос, най-заможният син на Унгария, който се е превърнал в омразна фигура за националистите в Европа. И в човек, който разделя страната на две. Много унгарци се възхищават на философията на Сорос и го възприемат като благотворител. От друга страна, също толкова много смятат влиянието му за престъпно и отхвърлят неговия глобализъм.

За либералите Унгария е огромно разочароване. В началото на 90-те години страната е възприемана като най-западно ориентираната от бившия Варшавски договор. Само преди 20 години Социалистическата партия и Алианса на свободните демократи разполагат със завидно мнозинство в унгарския парламент. Но след като страната е изправена пред банкрут, управляващите са принудени да въведат непопулярен пакет от мерки за ограничения, който позволява на партията ФИДЕС на Виктор Орбан да направи рязък скок от 20 до 148 места на изборите през 1998 г. В следващото десетилетие битката е ожесточена, до 2010-а, когато обвиненията за гигантска корупция, довели до протести, нанасят смъртоносен удар върху Социалистическата партия.

Смяна на тона

Оттогава насам Орбан използва огромното си мнозинство, спечелено през 2010-а, за промени в конституцията и отчасти доказва себе си като политически хамелеон. Например, едновременно култивира близки отношения с Владимир Путин и с ултра патриотичното правителство на Полша. И въпреки че руски компании печелят огромни договори в секторите на транспорта и енергетиката, всеки път когато Европейският съюз обсъжда антируски санкции, Будапеща беусловно ги подкрепя.

В Европейския съюз поведението на Унгария спрямо мигрантската политика неведнъж буди възмущение. Докато Ангела Меркел отваряше немските врати, Орбан конструираше ограда, за да държи новодошлите далеч от унгарските граници. Въпреки това ФИДЕС е политически свързан с немската ХДС на Меркел и с ЕНП в Брюксел, и колкото и да е парадоксално, се е доказала като най-лоялния партньор при гласуванията в Европейския парламент. Член на ЕНП наскоро сподели пред Politico, че европейските парламентаристи от ФИДЕС „гласуват с нас в 98% от случаите, което е дори повече, отколкото немските им колеги в ЕНП“. Това показва гениалната двойна игра на Виктор Орбан.

Защото докато той е зает да събаря либералната демокрация в Унгария, европейските помощи за страната продължават, достигайки средни стойности от 2,4% от БВП 2004-2014. А европейското недоволство се изразява по-скоро в тихо мърморене, отколкото в звучен рев. Дори и американците изглеждат относително кротки и смирено обобщават, че „Вашингтон е разочарован от ускорения законодателен процес, насочен срещу Централноевропейския университет“. В същото време, увертюрите на правителството към Доналд Тръмп, смятан за потенциален партньор и „себеподобен“, са посрещнати с мълчание.

Няма друго време като сегашното

Докато всеки знае, че очевидно желанието на Орбан е да „отреже крилата“ на Сорос, същинското законодателство е доста по-неясно. То принуждава чужди университети да затворят, при условие че не съществува двустранно споразумение между Унгария и страната, откъдето идват. В случая с Централноевропейския университет, единственият начин да продължи съществуването си би бил, ако се отвори „университет-майка“ в Съединените щати. В резултат на това други страни като Австрия, Румъния и Литва предлагат себе си като алтернативни локации.

ЦЕУ е основан през 1991 г. в Прага, преди бившият президент Вацлав Клаус да го „изрита“ няколко години по-късно. По онова време мисията му се синтезира така: „Да обучава нов корпус от регионални лидери, които да помогнат за консолидирането на преходните процеси в региона“. През 2000-а фокусът се измества върху „подчертано внимание  към демокрацията и човешките права“. Сред възпитаниците на университета са азербейджанските дисиденти Илгар Мамадов и Рашадат Ахундов, сръбският про-натовски активост Сърджан Цвийч и сегашният президент на Грузия Гиорги Маргвелашвили. Така, мнозина в страната се страхуват, че Будапеща е организатор на своя собствена фабрика за „цветна революция“.

До момента Орбан и Сорос неведнъж са изразявали недоволството си едни от друг. Преди две години министър-председателят обвини милиардера, че е отговорен за мигрантската криза: „Неговото име вероятно е най-добрият пример за тези, които подкрепят всичко, което отслабва националната държава и всичко, което променя традиционния европейски начин на живот“, казва Орбан в едно радиоинтервю. „Тези активисти, които подкрепят мигрантите, без да искат стават част от международната мрежа за трафик на хора.“

Сорос отвръща на удара, казвайки от своя страна, че той се опитва да „подкрепи европейските ценности“, докато действията на Орбан правят обратното – подкопават ги.

През февруари тази година конфликтът се засилва: „Огромни хищници плуват тук. Това е трансграничната империя на Джордж Сорос, с тонове пари и международна тежка артилерия“. Орбан настоява: „Проблематично е, че те се опитват тайно и с чужди пари да влият на унгарската политика!“

На кантара преди мача

Партията на Орбан е сто процента на борда. Силард Немет заместник-председател на ФИДЕС, казва още през декември , че победата на Доналд Тръмп изцяло променя играта: „На тези организации трябва да се отвърне подобаващо и да бъдат избутани назад с всички възможни средства. Те трябва да бъдат пометени!  Вярвам, че международните условия след изборите са точното време за това.“

Тези двама играчи тежка категория са унгарци, но едва ли могат да бъдат по-различни. Сорос е милиардер, чието богатство от 25 млрд. долара представлява 20% от БВП на родната му страна. В Будапеща той израства в семейството от горната средна класа, баща му е адвокат, а майка му - от богато семейство на търговци на коприна. На 17-годишна възраст напуска Унгария и емигрира в Обединеното Кралство, където учи в Лондонския икономически университет (London’s School of Economics). 10 години по-късно отива в Ню Йорк и в края на 30-те си години полага основите на собствена фондова компания за мениджмънт.

Като контраст, Орбан е момче от провинцията. Идвайки от селската област на Фейер, където баща му работи в аграрната сфера, той следва право в Будапеща. Ненавижда живота в града и се мести в малкия Солнок, пътувайки за работа до столицата. През 1989 г. прекарва няколко месеца в университета в Оксфорд, по ирония на съдбата по програма на Сорос, но бързо се връща в Унгария, за да влезе в политиката.

Веднъж Сорос казва, че се е надява неговата фондация да помогне на Унгария да стане страна, „от която не бих искал да емигрирам.“ Но изглежда, че сега, когато е на 86-годишна възраст, неговата амбиция да моделира политиката на родната си страна по свои образ и подобие се е провалила. Мнозинството от унгарските гласоподаватели симпатизират и подрепят амбицията на Орбан да създаде една нелиберална, национална държава в рамките на ЕС. И няма съмнение по какъв начин политикът печели.

Напишете вашите отзиви и мнения в нашата страница във Фейсбук ... @VestnikZora
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

***************************

***************************

***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************